Welcome to my blog. Here you will find wonderful recipes delicious pastry.


Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Τεντούρα

Μετά από δοκιμή 2 διαφορετικών συνταγών, έφτιαξα μια δικιά μου, η οποία για μένα, μου αρέσει πολύ περισσότερο. Είναι πιο γευστική, καλύτερη και από του εμπορίου, τόσο στο χρώμα, όσο στη γεύση, και στην πυκνότητα. Επίσης δεν είναι τόσο δυνατή στο αλκοόλ, όσο στις άλλες συνταγές. Η μια συνταγή δεν είχε τόσο άρωμα γαρύφαλλου, υπερτερούσε λίγο η κανέλα, και η άλλη παρόμοια, αλλά ήταν και πολύ πυκνή, πηχτή, αρκετό σιρόπι... Δοκιμάστε την, μπορεί να αρέσει και σε εσάς...
Υλικά:

Για το 1ο μίγμα:
750 ml. τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, ή ελαφριά βότκα
80 ml. νερό
250 γρμ. ζάχαρη μαύρη υγρή
50 καρφάκια γαρύφαλλα
8 ξυλάκια κανέλας
1 μοσχοκάρυδο
1/4 πορτοκάλι, (τη φλούδα λεπτή, με όσο λιγότερο άσπρο μπορούμε)

Για το σιρόπι, 2ο μίγμα:
450 γρμ. ζάχαρη καστανή
250 ml. νερό
10 καρφάκια γαρύφαλλα
1 ξυλάκι κανέλας
1/2 μοσχοκάρυδο
1 κουτ. γλ. φρέσκο χυμό λεμόνι

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά από το πρώτο μίγμα σε ένα γυάλινο δοχείο που να σφραγίζει αεροστεγώς. 
  2. Το κλείνουμε, και το κουνάμε ελαφρά να ανακατευτούν τα υλικά.
  3. Τα αφήνουμε σφραγισμένο 45 μέρες, κουνώντας το στην αρχή κάθε μέρα, για να λιώσει η ζάχαρη, και κατόπιν δυο φορές την εβδομάδα.
  4. Όταν περάσει ο χρόνος αναμονής, φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη, το νερό, και τα μπαχαρικά, για 5΄ ώσπου να γίνει ένα σχετικά σφιχτό σιρόπι. Κατεβάζουμε, ρίχνουμε το λεμόνι, και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Κατόπιν το ρίχνουμε μέσα στο βάζο με το ποτό.
  5. Κλείνουμε το βάζο, και το κουνάμε ελαφρά να ανακατευτεί. Το αφήνουμε άλλες 12 - 15 μέρες να γίνει, κουνώντας το ελαφρά κάθε 3 - 4 μέρες.
  6. Τέλος, το σουρώνουμε με ένα καθαρό τουλπάνι, και το αποθηκεύουμε σε μπουκάλια που να σφραγίζουν καλά.


Σημείωση:
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αλκοόλ μισό - μισό, τσίπουρο βότκα.
Όταν ρίξετε το σιρόπι, δοκιμάστε το μετά από 5-6 ημέρες, και αν σας είναι δυνατό, προσθέστε λίγο νερό. Μπορείτε τα το φέρετε στα γούστα σας, στην πυκνότητα, και στο αλκοόλ. Προσοχή, με μέτρο διότι μπορεί και να το χαλάσετε.. και είναι κόπος 2 μηνών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου