Welcome to my blog. Here you will find wonderful recipes delicious pastry.


Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Βερμούτ κόκκινο γλυκό

Υπέροχο αρωματικό κρασί, κοινώς, βερμούτ. Απολαύστε το κάθε στιγμή. Οι συνταγές ποικίλουν σε μπαχαρικά, και βότανα, εδώ έχω προσθέσει την δικά μου πινελιά σε αρωματικά βότανα, και μπαχαρικά.
Υλικά:
Όλα τα μπαχαρικά σε αποξηραμένη μορφή, και τα βότανα κατά προτίμηση φρέσκα.

Βάση:
780 ml. λευκό κρασί, ή ροζέ

Μίγμα 1. Φρούτα:
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ξύσμα από 1 κίτρινο λεμόνι

Μίγμα 2. Μπαχαρικά:
1 ξυλάκι κανέλα
1 αστεροειδή γλυκάνισο
8 σπόρους κάρδαμο
10 γαρυφαλλάκια
1/4 κουτ. γλ. σπόροι κόλιανδρου

Μίγμα 3. Βότανα, ξερά ή φρέσκα:
1/4 κουτ. γλ. δενδρολίβανο
1/2 κουτ. γλ. φασκόμηλο
1 κουτ. γλ. αποξηραμένη λεβάντα
2 φύλλα δάφνης

Μίγμα 4. Γλυκαντικά-αλκοόλ:
75 γρμ. ζάχαρη
30 ml. νερό
120 ml. κονιάκ
120 ml. γλυκό κόκκινο κρασί

Εκτέλεση:
1. Ρίχνουμε 240 ml. από τα 780 ml. κρασί σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε το μίγμα 1, φρούτα, το μίγμα 2, μπαχαρικά, μίγμα 3, βότανα, και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει.
Μειώνουμε τη φωτιά σε χαμηλή, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, ίσα να κοχλάζει ελαφρώς.
2. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, σουρώνουμε καλά με διπλό τουλπάνι, και το ξαναρίχνουμε σε καθαρή κατσαρόλα.
3. Σε άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη με το νερό, (από το μίγμα 4), και την λιώνουμε σε μέτρια-δυνατή φωτιά ανακατεύοντας ελαφρά, έως ότου πάρει ένα σκούρο χρώμα καραμέλας. Προσοχή μη την κάψουμε γιατί θα πικρίσει.
Μόλις η ζάχαρη γίνει καραμέλα, κατεβάζουμε από τη φωτιά, και αφήνουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία.
4. Φέρνουμε σε σημείο βρασμού το υπόλοιπο κρασί (540 γρμ.), και το ρίχνουμε σιγά-σιγά στο μίγμα καραμέλας, ανακατεύοντας να ενσωματωθούν.
5. Τέλος, προσθέτουμε το μίγμα κρασί-αρωματικών βοτάνων, το κονιάκ, και το γλυκό κόκκινο κρασί. Ανακατεύουμε καλά, και το αφήνουμε να κρυώσει.
6. Το αδειάζουμε σε ένα μπουκάλι, το κλείνουμε καλά, και το διατηρούμε στο ψυγείο.
Κάποια από τα συστατικά που είναι σημαντικά είναι:

Μπαχαρικά: βανίλια φυσική, ρίζα αγγελικής, σπόροι κάρδαμου, αστεροειδής γλυκάνισος, ρίζα γεντιανής, σπόροι κόλιανδρου, κανέλα, μοσχοκάρφια, μοσχολίβανο, καρποί κέδρου, τζίντζερ.

Βότανα: ροδοπέταλα, βιολέτα, λεβάντα φρέσκια ή ξερή, ρίγανη φρέσκια ή ξερή, θυμάρι, φασκόμηλο φρέσκο ή ξερό, αψιθιά, φύλλα αρτεμισίας, χαμομήλι, δεντρολίβανο, φύλλα δάφνης, αλόη, αγριοδιόσμος, τσάι, δίκταμο, ύσσωπος, κενταυρίς.

Φρούτα: φρέσκα ό,τι νομίζουμε πως θα δώσει χαρακτήρα, αλλά και αποξηραμένες φλούδες εσπεριδοειδών, πορτοκαλόφλουδες από πικρά πορτοκάλια.

Ο κάθε παραγωγός μπορεί να ακολουθεί διαφορετική συνταγή για να φτιάξει το μίγμα των μυρωδικών που θα χρησιμοποιήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου