Welcome to my blog. Here you will find wonderful recipes delicious pastry.


Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Βερμούτ

Υπέροχο αρωματικό σπιτικό βερμούτ.
Υλικά:
Όλα τα μπαχαρικά σε αποξηραμένη μορφή, και τα βότανα κατά προτίμηση φρέσκα.

780 ml. λευκό κρασί
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 ξυλάκι κανέλα
1 κουτ. γλ. αποξηραμένο χαμομήλι
8 σπόρους κάρδαμο
1 αστεροειδή γλυκάνισο
1 κουτ. γλ. αποξηραμένη λεβάντα
1/4 κουτ. γλ. φύλλα Αρτεμισία
55 γρμ. ζάχαρη
60 ml. βραστό νερό
120 ml. κονιάκ
120 ml. γλυκό λευκό κρασί
Εκτέλεση:
1. Ρίχνουμε 250 ml. από τα 780 ml. κρασί σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλα, χαμομήλι, κάρδαμο, γλυκάνισο, λεβάντα, και Αρτεμισία, και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει, περίπου 5 λεπτά.
Μειώνουμε τη φωτιά σε χαμηλή, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά, και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
2. Σουρώνουμε καλά με διπλό τουλπάνι, και το ξαναρίχνουμε σε καθαρή κατσαρόλα.
3. Σε άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, και την λιώνουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συχνά, έως ότου γίνει υγρή καραμέλα.
Μόλις η ζάχαρη λιώνει σε υγρή καραμέλα, κατεβάζουμε αμέσως από τη φωτιά, και αφήνουμε να πέσει αρκετά η θερμοκρασία.
4. Βράζουμε το νερό, μετράμε 60 ml, και το ρίχνουμε σιγά-σιγά στη καραμελωμένη ζάχαρη, ανακατεύοντας αμέσως. Προσέχετε διότι μπορεί να ανεβάσει ατμούς, να μην είσαστε πάνω από την κατσαρόλα.
5. Φέρνουμε σε σημείο βρασμού το υπόλοιπο κρασί (530 γρμ.), και το ρίχνουμε σιγά-σιγά στο μίγμα καραμέλας, ανακατεύοντας να ενσωματωθούν.
6. Τέλος, προσθέτουμε το μίγμα κρασί-αρωματικών βοτάνων, το κονιάκ, και το γλυκό λευκό κρασί. Ανακατεύουμε καλά, και το αφήνουμε να κρυώσει.
Το αδειάζουμε σε ένα μπουκάλι, το κλείνουμε καλά, και το διατηρούμε στο ψυγείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου